HTML

Radio Free Aberrania

őrült gondolatok mindenről, ami engem érdekel, és írok is róla: társadalom, gazdaság, politika, talán még kiszel tünde szemöldöke is belekerül a levesbe.

A pakk (H&H 4. rész)

2008.11.13. 15:33 Radio Free Aberrania

Nyilasmisi vagy Bokros?

Ott tartottunk ugye, hogy kerekítettünk egy kedves kis kiadáscsökkentést, közelebbről nem határoztuk meg, de olyan 1500-2000 milliárd erejéig. Ez a GDP 6-8%-a. Most költünk ugye majd 50-et, a csökkentés után 42-44-et. Ez még mindig nem kevés, de már nem is sok, pláne nem fenntarthatatlan, mint a mai verzió. Bevételeink jelenleg 45% körül vannak. Mit is látunk hirtelen? Azt, hogy bevételeink 1-3%-kponttal meghaladják kiadásainkat.

 

Te jó ég,

ilyen még nem volt. Egyik pénzügy tanárom mesélte, hogy a magyar költségvetés történelmi idők óda hiánnyal küzd. Szerinte ez oda vezethető vissza, hogy ezer éve (kábé) komoly arany- és ezüst termelő ország vagyunk, így a bányászatból bőven fedezhető volt a hiány. Hanem, egy ideje, több okból sem vagyunk a világ legnagyobb arany- és ezüst-termelői közt, a hiány viszont becsületesen szolgál bennünket továbbra is.

 

Most azonban a hiány eltüntethető lenne. Ennek az első, nagyon kedves folyománya, hogy ettől kezdve az adósságszolgálatra fordított kiadás GDP-arányosan csökkenne, befagyna a jelenlegi 1000-1200 milliárd közti szinten, esetleg csökkenne is, ha egyre jobb adósminősítéseket kapunk a kiegyensúlyozott háztartás miatt.

 

A másik kellemes következmény az 1-3 százalékpont felhasználhatósága. Pillanatnyilag ez 230-700 milliárd forintot jelent. Eldönthetnénk, hogy ennyivel csökkentjük az államadósságot, vagy adóreformot kezdünk el belőle (önmagában ez kevés egy kicsit hozzá), de ennyi pénzből jópár világszínvonalú súlyponti kórházat lehet építeni, vagy a mi tolvaj-módszereinkkel is 100-300 kilométer autópályát. Szabad a gazda.

 

Közig. reform

A bűvös szó, a közigazgatás reformja. A többletből ezt is el lehetne kezdeni. Mert szükség az lenne rá. Több ezer önkormányzatunkat radikálisan csökkenteni kellene, a megyerendszert ápdételni, feladatokat újragondolni, miegymás. De ez már önmagában egy poszt-sorozatot érdemel. Ami viszont a témából idevág az, hogy egy modern állam olcsóbb lenne, mint a mai. Megint meg lehetne spórolni egy kis pénzt.

 

De miért is nem tesszük?

 

Függöny.

 

 

1. rész: Hogy tartsuk a jó irányt...

2.rész: Anamnesis

3.rész: Merre az arra?

<4. rész: A pakk>

 

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság magyarország állam költségvetés

A bejegyzés trackback címe:

https://radiofa.blog.hu/api/trackback/id/tr21767243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása